ahoj, hrozně rád bych se podíval na madeiru, ale vůbec se mi nelíbí tohle http://www.mzv.cz/lisbon/cz/aktuality_z ... deire.html , co si o tom myslíte? Odradilo by vás to od návštěvy? .

Madeira

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

alebo neni nad to ked do busu nastupi parta pocuranych dochodcov :)

0 Citovat

Madeira je tedy zrovna destinace,kde síť hromadné dopravy je velmi hustá navrch třeba zde mi to přišlo rozhodně praktičtější z pohledu levád třeba z Funchalu busem Riberio Frio odtud levada Furado do Portely a odtud zpět do Funchalu - mít auto tak se musím vracet 11 km zpět..  a pod. !

0 Citovat

@lma, my toto resime busem nebo taxikem, auto zaparkujeme na konci treku, pokud to neni okruh.

0 Citovat

Zdravím! Je tu někdo kdo se vrátil v posledních dnech z FNC a prozradil by mi, jak je to teď s opatřeními na ostrově? Zajímají mě primárně bary/restaurace, jsou otevřené, nebo se budu muset smířit nákupem v supermarketech a vaření na apartmánu? :)

0 Citovat

http://www.visitmadeira.pt/en-gb...(covid-19)

Tady budeš mít vše shrnuto. Osobně jsme se vraceli cca před měsícem. Bary a restaurace otevřené, ale omezené otevírací hodiny, nutné omezit kapacitu a dezinfikovat stoly mezi zákazníky. 

0 Citovat

Novinka poslednich dni:

Za nektere PR (stezky/levady) se zacalo platit 3€ za vstup….jsou to ty hlavni. Od noveho roku pocitaji, ze budou zpoplatneny vsechny. 
Tam to musi vypadat🤦‍♀️, byli jsme 2021 v prvni pulce zari a bylo to na pohodu. 

0 Citovat

To je jen dobře, 3 ecka asi moc lidí neodradí, ale aspoň budou mít zdroje se o to více starat/uklízet/investovat. A je pravda, že poslední cca 2 roky už jsme ty nejznámější cesty ani nechodily, horší jak na Václaváku. Třeba Ruivo <-> Ariero bych zpoplatnil i více, nebo omezil ten počet lidí třeba povinnou rezervací. 

3 Citovat

My jsme tam pred 3 rokama sli na cele stezce v jednotkach lidi. Ono si to spousta lidi rozmyslela, kdyz musela jit tam a zpatky. Ted uz tam je nejaka organizovana preprava 💰 z Achady na Ariero. My jsme jeli taxikem.

Me to teda nijak nelaka, kdyz je to jak v zoo. Uz jen ty mimo hlavni proud😊.

0 Citovat

Byly jsme v roce 22 - https://www.cestujlevne.com/cest...dzimu-2389

Ráno to bylo dobrý, ale odpoledne už to bylo celkem busy. Nájezdy autobusů, který jsou plný důchodců. Jak píše Vojta, 3e je v pohodě a pokud se o to budou starat, tak je to celkem ok. Jen teda doteď nechápu, jak se někdo může vydat na 14 km levádu v žabkách a bílý košili :-D

0 Citovat

Zrovna pristi rok chceme letet par znamych poprve na Madeiru, takze se tyto informace s novinkami nerad dozvidam.

Bud se nam podobnym situacim podari nejak vyhnout nebo by byly asi lepsi Azory (zrejme krome ostrova Sao Miguel).

0 Citovat

Před 3 lety ještě byly dozvuky covidu a lidi moc nejezdili. Já tam byl jen teď od začátku covidu myslím 5x a zejména poslední dva roky s šíleným nárůstem low-cost (2022 otevření báze ryanairu a jizz airu) linek je to na těch nejznámějších místech síla. Zároveň mi  přijde, že se hodně změnil ten typ turistů, které člověk potkává, směrem k většímu vidlákovi. Ale stačí jít na nějaké méně známe, byť obdobně pěkné cesty a člověk tam je pořád skoro sám.

0 Citovat

@Vojta
Vidlák je v pohodě, ten to zvládne. Horší jsou ty pipi a lázeňští povaleči, kteří se všude pletou. 

Je to, jako na všech populárních místech. Pokud chceš co nejméně lidí, tak tam buď brzy. Pokud se ti stávat nechce a lidi ti vadí, tak tam nejezdi vůbec.

@Mandre
Každá leváda ani PR rozhodně nebude zpoplatněna. To nelze realizovat.

Aktuální situace Madeiry v roce 2024 na mém profilu

0 Citovat

Jak znám Portugalce, tak to zpoplatnění bude vypadat tak, že tam někde bude QR kód na platbu a budou spoléhat na férovost lidí, že to zaplatí...

1 Citovat

z Arieiro na Ruivo a naspat sme isli teraz vo februari a nebol tam dokopy nikto. Na samotnom Ruivo, kam sa da dostat relativne easy z nedalekeho parkoviska uz potom bolo ludi celkom dost.

Spoplatnena uz napr. bola Ponta de Sao Lourenco, ale presne tak ako pise Martin, QR kod pri vstupe, ktory 80% navstevniko ignorovalo.

https://romanherda.com/cestopisy...eira-2024/

0 Citovat

Já měl loni ve 2. půlce června víc lidí na levádách asi jen dopoledne v Rabaçalu. Trasu Ruivo - Arieiro jsem šel až ve 2. půlce odpoledne (pod Ruivem jsem stanoval) a lidí bylo málo i přes krásné počasí.

@Jakub Langer: Azory mimo Sao Miguel velmi doporučuju. Letos ve 2. půlce června jsem jich projel pět + Angra do Heroísmo na Terceiře a bylo to moc krásné a většinou téměř bez lidí. V kempech, které byly většinou na krásných místech u moře a zdarma, jsem byl často jediný člověk. 

0 Citovat

Právě jsem měl to štěstí navštívit pouze ostrov Terceira v roce 2017 na 5 nocí. Hlavně kvůli přírodě,  krásnému městu Angra do Heroísmo a výsledně i s pár náhodnými výlety s místními.

Právě by se takové klenoty včetně těch menších azorských ostrovů neměly moc vyzrazovat. (Bohužel masový turismus časem všude možně bují).

0 Citovat

Většinu lidí odradí, že tam není přímý let z evropské pevniny (aspoň ne na ty nejkrásnější ostrovy). A další zase odradí vysoké ceny za půjčení auta a ubytování (což jsem nepotřeboval) nebo deštivější počasí mimo léto. 

0 Citovat

Mno tak nevim zda ta informace je pro mě ok nebo ne..pokud to bude za kazdou levadu  takže i ty třeba 3 kilometrove, tak to nebude nic moc..byli dny při mých návštěvách Madeiry kdy jsme během dne dali 3-4 znacene levady..a ono při 5clenne rodine už to bude trošku cítit.. na druhou stranu už je to tam fakt masovka.. takže pokud by to pomohlo..;)

0 Citovat

@Jiri Sindelar

Tvá představa je turniket s hlídačem u každé levády? NEMOŽNÉ REALIZOVAT. Max na těch nejnavštěvovanějších třeba 3.

0 Citovat

Mandre psal, že placené mají být PR trasy, kterých je tam všehovšudy lehce přes 20. Pochybuji, že by zpoplatnili úplně všechny levády, to určitě nebude jejich ambice.

0 Citovat

Nedokážou ani všechny PR. Jsou různě propojené a mají i více příchozích cest. 

Každopádně myšlenka dobrá, jak z cizinců dostat peníze na údržbu levád. Jsem jedině pro. 

0 Citovat

Ted pry na zacatku stoji 2 policajti a výběrčí. A PR 1 je zavrena, pousti na cca 1km z Arieiro.

https://thisismadeiraisland.com/...U61xEbzLuA

0 Citovat

no tak super, jsem rád, že už jsem Madeiru viděl, a důvod se tam vracet tímto pominul, jen tak dál, za chvíli si zdarma ani neuprdnem :-)

3 Citovat

Mandre napsal(a):

Ted pry na zacatku stoji 2 policajti a výběrčí. A PR 1 je zavrena, pousti na cca 1km z Arieiro.

https://thisismadeiraisland.com/...U61xEbzLuA

Toto mohu potvrdit z tohoto týdne ze 2 levád. Ráno jsme šli na Balcoes s dětmi, poldy a výběrčího jsme potkali až po cestě zpět. Na Risco byli hned ráno co se rozednělo (viděli jsme je přijíždět jak jsme snídali na parkovišti). Platba buď online, nebo mít drobné u sebe. Děti do 12-ti let neplatí.

@Vojta

Horší jsou ty pipi.....

Ano potkali jsem tam rozličně vybavené lidi. Rifle+croptop+sandály, sukně, chlap s kabelkou, dítě uvázané na prsou v šátku, 180 kg důchodkyně s nateklýma nohama a v korkových nazouvákách na podpatku (sranda se jí vyhnout), jezevčík v náručí - Caldeirao Verde. Na dalších: lidi úplně bez bund,pláštěnek - byly přepršky, tak bylo vidět jak to otáčí, nebo se vrací úplně durch a nasraní. Ostatní se diví,, že je tam bahno a že si zaflákali bílé plátěnky. Je zázrak, že se tam těm lidem takřka nic nestane.

Ve Fanalu si zas macho dementi dokazovali kdoví co, jak tam házeli spadlými větvemi.

V jednom tunelu si bez baterky ženská rozflákla hlavu o strop, tak že jsme ji celou dobu stopovali jak postřelené prase :-) .

Ano je už to masovka, ale pokud vystřelíte brzo ráno, tak ty lidi potkáte po cestě zpět, nebo až skoro na konci.

1 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

no tak super, jsem rád, že už jsem Madeiru viděl, a důvod se tam vracet tímto pominul, jen tak dál, za chvíli si zdarma ani neuprdnem :-)

Je pro tebe tak zásadní výběr malého vstupné na levádu? Kdyby šlo o 10+% nárůst cen za ubytování, tak to pochopím.

2